16.5.2009

Työt alkuun


Museoveturiseuran edellisissä talkoissa vapun jälkeisenä lauantaina Matisa siirrettiin vanhan kuonamontun raiteelle, jossa sen työstäminen käy helpommin kuin veturitallin vieressä. Siirto tehtiin miesvoimin. Kone ei paina kuin alun toistakymmentä tonnia ja teräspyörän kitka vasten teräskiskoa on vähäinen, mutta nestemoottorin aiheuttamien vastusten vuoksi kone liikkuu raskaasti. Monta kertaa matkan sai laittaa uudelleen alulle pyörien alta rautakangilla paaksaamalla.


Matisa koko ruosteisessa komeudessaan kuonamontun raiteella 2.5.2009.

Edelliset talkoot menivät pääosin kevätkunnostustöiden merkeissä eli talvenaikaisia sää- ja ilkivaltavaurioita korjaillessa: paikkamaalauksista veturitallin ulko-oven tekemiseen ja kääntölavan ikkunan korjaukseen. Matisan kimppuun päästiin tänään. Suunnitelmien mukaisesti kone riisuttiin enemmän tai vähemmän helposti irrotettavista osista tulevaa hiekkapuhalluskäsittelyä silmälläpitäen.


Irtoroskan ja -ruosteen poisvientiin tarvittiin kottikärryt.

On mahdollista, että kaikkia nyt irti otettuja osia ei kiinnitetä takaisin. Asia riippuu siitä, mihin entistämisasuun päädymme. Esimerkiksi katon reunojen loppuopastevalot eivät kuulu alkuperäiseen, muun muassa Valtionrautateiden 100-vuotiskuvateoksessa esiteltyyn, asuun. Noista neljästä lyhdystä vain yksi irtosi normaaliin tapaan kiinto- ja hylsyavaimella; muiden pultit olivat niin ruostuneet, että ne piti porata pois.


Juha Solin ja Ilkka Tuominen irrottavat kaidetta.

Irti otettiin muun muassa kaikki ikkunat, valot, kaiteet ja luukut, jäähdyttimen suojakoppa ja polttoainepumppu.


Timo Mattila irrottamassa polttoainepumppua.

Talkoopäivän lopputuloksena oli riisuttu malli. Yhtä surulliselta se näyttää kuin ennenkin paitsi yhdessä suhteessa. Nyt sille on tehty jotakin.

3 kommenttia:

  1. Eilen palautui ensimmäiset hiekkapuhalletut ja pohjamaalatut irto-osat Matisaan.Hyvältä näyttää,nyt sitten alkaa viimeistely ennen pintamaalausta.Talliin tehtiin tilaa Matisaa varten ja väliseinään ovi ja lukko,jotta projekti saa olla rauhassa maalauksen jälkeen.

    VastaaPoista
  2. Matisan kunnostukseen hankittu hitsikone sai uuden puikonpitimen ja hitsausmaskin automaattisesti tummentuvalla lasilla.Homma etenee oikealla tavalla.

    VastaaPoista
  3. Tallinraivaus jatkui Matisan sisääntuloa varten.Vuosikymmenten saatossa on seinien vierustoille kertynyt kaikenlaista tarpeellista ja tarpeetonta tavaraa,nyt on oikea aika lajitella mitä löytyy.Samalla tulee työtilaa Matisan ympärille,kun tuo pintapuolen piirileikki alkaa.

    VastaaPoista